Sela&co – koffie met een verhaal

Sela&co koffie is niet zomaar koffie. Het is koffie met een verhaal. Hieronder leest u er meer over.

De Karen
De Karen is een bergvolk dat o.a. in het noorden van Thailand woont. Het volk leefde lange tijd van ladangbouw. Dat is een vorm van landbouw, waarbij de boeren een deel van het bos kappen en vervolgens op de vrijgekomen grond akkers aanleggen. Als de grond uitgeput raakt, trekt men verder en kapt men opnieuw een stuk bos om daar nieuwe akkers aan te leggen.

Thais kapverbod
Ooit was Thailand voor een groot deel bedekt met bossen en oerwouden. Veel van dat bos is in amper een eeuw tijd verdwenen. Om aan verdere ontbossing een einde te maken, besloot de Thaise regering diverse maatregelen te nemen. Eén daarvan van was een verbod op ladangbouw. De Karen kwamen daardoor in de problemen. Hun bron van inkomsten, de ladangbouw, verdween.
Gezinnen raakten ontwricht omdat de mannen naar de steden trokken om werk te zoeken. Het geld dat ze verdienden was vaak te weinig om hun gezinnen te kunnen onderhouden.

Een Nederlands koffie initiatief
Dankzij een Nederlands initiatief leerden de Karen koffieplanten verbouwen. Koffieplanten gedijen het best als ze in de schaduw staan van andere planten of bomen. De Karen hoeven dus eerst geen bomen meer te kappen om de koffie te verbouwen. Om te voorkomen dat de grond uitgeput raakt, leerden de Karen boeren hun grond op organische/biologische wijze te bemesten. Inmiddels kunnen meer dan 100 Karen gezinnen de financiële eindjes weer aan elkaar knopen dankzij dit prachtige initiatief van een Nederlands echtpaar.

Stichting Markapur 
Sedert 2008 verkoopt Stichting Markapur in Doorn een deel van de koffieoogst op en verkoopt deze op de Nederlandse markt. Sinds 2016 help ik Markapur daarbij.
Markapur wil graag meer arme boeren in Zuidoost Azië de helpende hand bieden. Daarom besloot men de koffie met ingang van 2017 onder een nieuwe merknaam op de markt te brengen, namelijk Sela&co koffie.

Het Huis Zarfath
Om de verkoop verder te kunnen uitbreiden kwamen Markapur en ik overeen dat ik hen met ingang januari 2017 als zelfstandig ondernemer ondersteun bij de verkoop van Sela&co koffie. Dat doe ik onder de handelsnaam Het Huis Zarfath. Een deel van de winst van mijn bedrijf doneer ik aan goede doelen, zoals projecten voor:
-het bestrijden van kinderprostitutie in Zuidoost Azië
-het verbeteren van de rechtspositie van de bergvolken (waaronder de Karen) in Thailand.