Over maling en branding gesproken!

De Thaise Sela&co koffie, waarvoor via deze website een offerte kunt aanvragen, kent een aantal varianten.

U kunt kiezen uit koffiebonen, grove maling of snelfiltermaling.
Die drie varianten kennen elk ook weer een onderverdeling, namelijk de onderverdeling in Mild Roast en Dark Roast.

Mild Roast en Dark Roast
Mild Roast en Dark Roast zegt o.a. iets over de manier waarop de koffiebonen zijn gebrand. Hoe lichter de bonen van kleur en daarmee gebrand zijn (mild roast), des te zuriger de smaak. Daar staat tegenover dat ze iets minder bitter zijn. Dark roast of een intensieve branding geeft een zoetige smaak met een lage zuurgraad. Dark roast bonen zijn vaak bitterder van smaak.

Koffiebonen
(Ongemalen) koffiebonen bevatten nog volop het aroma dat koffie zijn bijzondere geur en smaak geeft.
Wilt u volop van uw koffie genieten? Dan kunt u het beste vlak voor het koffiezetten uw bonen malen. Daarmee voorkomt u smaakverlies. Het malen kunt u doen met een ‘losse’ koffiemolen of met een koffiemachine met ingebouwde bonenmaler. Waar u rekening mee dient te houden dat de Sela&co dark roast koffiebonen behoorlijk veel oliën bevatten. Die olie kan tot gevolg hebben dat de schijven van de bonenmaler van uw koffiemachine niet goed hun werk kunnen doen. Een molen met messen werkt in dit geval beter.

Grove maling
Grof gemalen koffie is vooral geschikt voor gebruik in cafétières. Er zijn koffieliefhebbers die deze zetmethode de beste methode vinden om koffie te bereiden. En er zijn natuurlijk koffieliefhebbers die het helemaal niks vinden. Eén ding staat koffie zetten is heel eenvoudig. U doet een hoeveelheid koffie in de kan (u kunt daarvoor dezelfde hoeveelheid koffie aanhouden als die welke gebruikelijk zijn bij snelfiterapparaten). Vervolgens giet u bijna kokend water (circa 90-95 C) in de kan. Na een minuut roert u een stevig door de kan. Daarna laat u de koffie ca. 4 tot 6 minuten trekken, waarna u op de knop drukt waarmee u het filter naar beneden duwt. Het filter drukt nu de gemalen koffie naar de bodem van de kan. Et voila, uw koffie is klaar.
U kunt voor een cafétière eventueel gebruik maken van snelfiltermaling. Maar tot poeder vermalen koffie is uit den boze. De peoder wordt namelijk door het filter niet goed samengeperst en naar de bodem gedrukt.

Snelfiltermaling
Het unieke aan het snelfilterapparaat is misschien het welbekende papieren filterzakje. Speciaal daarvoor kwam de snelfiltermaling op de markt. Er zijn koffiedrinkers die hun neus ophalen voor de koffie die uit het papieren zakje druppelt. Maar feit is dat het grootste deel van de Nederlandse bevolking nog altijd gebruik maakt van het snelfilterapparaat en snelfiltermaling. Opvallend is dat de snelfiltermaling van Sela&co prima tot zijn recht komt, getuige de vele positieve reacties die we ontvangen.

Bent u ook toe aan Sela&co koffie? Vraag dan – geheel vrijblijvend – een offerte aan.